Toimintaa 2004

tulosta | takaisin
     
 

Hallituksen ensimmäinen kokous

Hallituksen ensimmäisessä kokouksessa valittiin sihteeri ja rahastonhoitaja. (Katso Hallitus 2004-2006) Vuoden 2004 teemaksi sovittiin jäsenhankinta. Sukuun kuuluvia lähestytään suullisesti ja sähköpostilla. Hallituksen jäsenet jakavat jäsenyystarjouskirjettä. (Katso Jäsenyystarjouskirje) Seuran jäsenten ja kaikkien sukuun kuuluvien toivotaan osallistuvan tämän kirjeen jakeluun. Samaan jakeluun voidaan liittää toinen kirje, jolla pyritään keräämään ensisijaisesti henkilöhistoriaa tulevaan sukukirjaan. (Katso Tiedonkeruukirje)

Sukukokouksessa 2003 kuultiin Eero Hanhelan mielenkiintoinen kertomus Hanhelan raitista. Hallitus päätti, että sunnuntaina 8.8.2004 järjestetään sukutapaaminen Hanhelassa. Tutustumme tarkemmin Hanhelan raittiin opastetulla kävelyllä Ispinäpellolta Puukellokentälle. Asiasta tarkemmin edellä mainitussa jäsenyystarjouskirjeessä.

 

Hanhelan raitin kävely 8.8.2004

Hanhelan Sukuseuran hallituksen toimesta järjestettiin Hanhelan raitin kävely sunnuntaina 8.8.2004. Kävelijät kokoontuvat Hanhelan kentälle klo 13.00 aurinkoisessa, suorastaan helteisessä säässä. Kävelyn innoittajana oli Eero Hanhelan pitämä esitys Hanhelan raitista sukukokouksessa kesällä 2003.

Tapahtumaa markkinoitiin paikallislehti Rantapohjassa 27.4.2004 julkaistussa artikkelissa ja saman lehden pienessä muistutusilmoituksessa 3.8.2004. Lukuisat sukuun kuuluvat saivat keväällä sähköpostiviestinä jäsenyystarjouskirjeen, jossa kerrottiin sukuseurasta ja sen toiminnasta. Lisäksi Hanhelan postilaatikoihin jaettiin kutsukirje.

Kävelijöitä kerääntyi Hanhelan kentälle yhteensä 65, aina Jyväskylästä ja Tukholmasta saakka. Katso tarkemmin nimiluettelo. Osallistujat saivat kopiot Eero Hanhelan piirtämästä Hanhelan raitin kartasta rakennuksineen ja polkuineen. He saivat kopiot myös Hanhelan tilan nro 52 omistus- ja jakohistoriasta vuosina 1771-1913.

Kävely ulottui ’Ispinäpellolta Puukellokentälle’. Lähtöpiste oli Ispinäpellon lähettyvillä oleva tervahauta, joka lienee ainoa laatuaan Hanhelassa. Raitin varrella keskityttiin vanhimpien pihapiirien historiaan eli Reinon (4. sukupolvi), Erkin (3.sp), Matin (3. sp) ja Kustun (4. sp) pihapiireihin. Muistikuviaan esittivät lähinnä Eero, Sylvi, Osmo ja Pentti. Varhaisimmat omakohtaiset muistikuvat olivat 1930-luvulta, mutta jopa Kansalaissodan aikaisista tapahtumista oli kuulokuvia.

Sylvin pihapiirissä otettiin ryhmäkuvat. Siinä vaiheessa taivas tummui uhkaavasti ja ukkonen jyrähteli. Kohta tulikin vettä ihan reilusti, mutta parinkymmenen minuutin kuluttua aurinko paistoi entistä kuumemmin eikä sadekuuro karkottanut ketään käpälämäkeen. Puukellokentän takaisessa Pikkulammen ja joen välisessä venevalkamassa itse kuin nautti omia eväitään ja kuivatteli mahdollisesti kastuneita vaatteitaan makkaraa paistaessaan. Porinapiirejä oli monenlaisia ja väki tuntui viihtyvän. Tapahtuman kokonaiskesto oli noin kolme tuntia.


(kuvaa klikkaamalla isompi versio uuteen ikkunaan)

Tässä alla muutaman rivin tietoisku ispinöistä. Sen jälkeen on vuorossa Pentti Hanhelan kertomus kävelyn tunnelmista ja lopuksi vielä luettelo kävelyyn osallistuneista.

Hallitus kiittää Anssia kuvista, kaikkia aktiivisesta osallistumisesta ja toivottaa hyvää syksyä 2004.

Ispinät

Nykysuomen sanakirjan mukaan ispinä on suolattu, hienoksi hakattu tali, jota käytetään ruuan höysteenä. Jossakin päin Lappia sana ispinä merkitsee rasvaa tai eläimen sisäelimiä.

Kartanpiirtäjä Suoma Katariina Antintytär Haapalahti (s. 29.11.1924 Haukiputaalla Haapalahdessa, k. 30.03.2002 Oulussa) on muistellut ispinöitä näin:

”Siinä se on, ispinä. Hartaasti sitä käytettiin ennen, varsinkin sota-aikana, niin Haapalahdessa kuin meillä Ruohokarissakin. Lampaita teurastettaessa otettiin tarkkaan talteen kaikki tali. Se pienittiin murusiksi ja suolattiin survoen perunanuijalla nelikkoon, josta oli sitten hyvä hakea höystettä tarvittaessa. Anni muistaa Kylmäsen Esterin tehneen ohravelliä, johon ruskisti sekaan ispinöitä, ja sekös maistui sota-aikana hyvälle. Mamman tapana oli käristää paistinpannussa ispinöitä ja siihen tirauttaa vain vähän vettä ja suolaa aika vankasti. Siitäpä tulikin säästäväinen kastike perunalle, mutta silti hyvän makuinen.”

Hanhelan raitti

Elokuun 8. päivä koitti lämpimissä merkeissä. Oli Hanhelan raitin kävelypäivä.

Tappi, Ekro, Pate ja Lapa olivat tehneet valmistavia töitä. Oli raivattu parkkipaikkaa, niitetty heinää pois jokirannasta, tuotu sinne istuimia, valmistettu makkaranpaistopaikka.

Väkeä alkoi pikkuhiljaa saapua kello 13 tienoihin. Tappi opasteli pysäköintipaikalle, Siika-ahon Esko keräsi nimiä osallistujalistaan, Ekron valmistamia karttoja jaeltiin osallistujille. Paikalle saavuttiin autoilla, mopoilla, pyörillä ja kävellen.

Ekaksi lähdettiin kävellen kohti Ispinäpeltoa. Kokoonnuttiin Ispinäpellon takana olevalle Hiukkalaan menevän polun vasemmalla puolella olevalle tervahaudalle. Erko selosti tervanpolttoa ja sitä, kuinka poikasena polkupyörällä ajeltiin tervahaudan reunoja ja pohjaa. Lähellä olevalla Siliällä kentällä ei käyty, siellä oli aikanaan ollut tervahaudan valvojan tupa.

Vähitellen palattiin kohti Reinontaloa. Osmo muisteli vieressä olevan Saarelan talon rakentamista, oman kodin, Reinontalon tekoa, pihapiirissä ollutta savusaunaa ja lihojen palvausta siinä.

Jo nyt puretun Erkintalon edessä käytiin läpi talon ja piharakennusten sijainnit. Muisteltiin Kaukon (Erkin poika) ja Eskon (Matin poika) pallopelejä poikien kanssa sekä Kaukon juttuja, leikkejä ja muita ajanvietehommia.

Hanhelan kentällä sitten muisteltiin lentopallo-otteluita ja korkeus-, kuula- ym. urheilulajeja.

Matintalon pihalla muisteltiin mm. uittomiesten touhuja ja otettiin koko porukasta valokuvia. Meitä taisi kaikkiaan olla yli 60 henkeä, vanhaa ja nuorta.

Tämän jälkeen siirryttiin jokirantaan kahvittelemaan ja makkaranpaistoon. Ritva oli siellä vartioinut nuotiota, joka roihutessaan oli meinannut levitä ruohikkoon. Rannalle siirtymisvaiheessa porukan yllätti rankka vesisade, osa kastui, osa oli onneksi vielä autoissa, osa sisällä taloissa. Sade lakkasi ja paras hetki yhdessäololle koitti. Päästiin juttelemaan keskenään ja tutustumaan sukulaisiin makkaranpaiston ohella. Lämmin ilma kuivatti pian kastuneet paidat. Moni ihasteli kaunista Kiiminkijokea.

Tapaaminen todettiin onnistuneeksi. Joku heitti ajatuksen, että samanlaisia tai samantapaisia kokoontumisia voitaisiin tehdä muihinkin ”sukupaikkoihin”, esim. Jokikylän Hanheloihin, Ylikiimingin Hanhelaan, Siika-aholle Kelloon, Nurmijärvelle, Lavalammille, Pasonmäelle jne.

Pena

Hanhelan raitin kävely 8.8.2004 – Osallistujat

Numerot 4.-8. tarkoittavat sukupolven järjestysnumeroa, kun Simon ja Maria Hanhela ovat ensimmäinen sukupolvi. ( ) Sulkumerkit tarkoittavat sukuun tullutta avio- tai avopuolisoa. Yhteensä 65 osallistujaa.

Esiäiti Reeta Häkkilä

5. Esko Siika-aho

Esiäiti Kaisa Järvelä

8. *Pinja Soikkeli

5. *Tuula Väliaho * = suvussa kahta kautta

Esi-isä Simuna Hanhela

5. Salme Nauska, (5.) Kalevi Nauska
5. Elli Ikonen, (5.) Heikki Ikonen, (6.) Kaisa Ikonen
5. Anja Pilto, (5.) Alpo Pilto
5. Tauno Eemelinpka Hanhela
5. Annikki Hanhela
5. Martti Hanhela, (5.) Teija Hanhela
5. Osmo Hanhela, 6. Janne Hanhela
6. Aila Postareff-Jurvelin, (6.) Jari Jurvelin
5. Tauno Reinonpka Hanhela
6. Ari Hanhela, (6.) Marita Kähkölä, 7. Inka Hanhela, 7. Tommi Hanhela
6. Kaisa Hintsala, 7. Anni Hintsala
5. Seppo Hanhela, (5.) Sanni Hanhela
5. Esko Paso, (5.) Lea Paso
5. Eero Saarela, 6. Laura Saarela

5. Aila Saarikoski

5. *Tuula Väliaho
5. Asta Herrala, 5. Anneli Holappa
5. Pirjo Hanhela 7. *Pinja Soikkeli
4. Sylvi Vittaniemi

Esi-isä Juho Hanhela

5. Ossi Hanhela, (5.) Anneli Härkönen
6. Anssi Hanhela (6.), Tiina Töyrä, 7. Sampsa Hanhela
5. Taisto Hanhela, (5.) Eija Hanhela

5. Eero Hanhela, (5.) Ritva Hanhela
5. Pentti Hanhela, (5.) Elsa Hanhela
6. Hilppa Isola, (6.) Markku Isola
6. Samppa Kauppila, (6.) Aino Kauppila, 7. Taneli Kauppila, 7. Veera Kauppila
6. Tuomas Kauppila, 7. Matias Kauppila
5. Paavo Hanhela, (5.) Raili Hanhela, 7. Sofia Kyhälä
6. Kirsi Kipinä, 7. Inka Kipinä, 7. Essi Kipinä
5. H. Tapio Hanhela
5. Jouko Hanhela, 6. Sara Hanhela, 6. Petri Hanhela